Η βία αλλάζει τον εγκέφαλο

Τα βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια και η υπερ-διεγερτική διασκέδαση μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ή της τηλεόρασης επηρεάζουν τις περιοχές του εγκεφάλου που επεξεργάζονται συναισθήματα και ελέγχουν τη βίαιη συμπεριφορά. Ορισμένοι επιστήμονες μάλιστα εκτιμούν ότι μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και …πρώιμη άνοια στα παιδιά .

Πολλοί επιστήμονες το υποστηρίζουν εδώ και χρόνια. Όμως για πρώτη φορά έχουν στη διάθεσή τους επιστημονικά ευρήματα και μαγνητικές απεικονίσεις του εγκεφάλου που το αποδεικνύουν: «Τα βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος ».

Ο DrYangWang, καθηγητής στο τμήμα Ακτινολογίας και Ιατρικών Απεικονίσεων, στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Indiana, στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρουσίασε σε ένα πρόσφατο συνέδριο μαγνητικές απεικονίσεις εγκεφάλου που δείχνουν ότι μετά από μια εβδομάδα αφοσίωσης σε ένα δημοφιλές, βίαιο, ηλεκτρονικό παιχνίδι, συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον έλεγχο των συναισθημάτων υπολειτουργούν.

«Δουλέψαμε με ένα τυχαίο δείγμα νέων παιδιών και για πρώτη φορά είδαμε ότι μετά από μια εβδομάδα που πέρασαν παίζοντας βίαια σε ένα παιχνίδι στον υπολογιστή, παρατηρείται σημαντική μείωση της εγκεφαλικής δραστηριότητας σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, στο μετωπιαίο λοβό».

Οι μετωπιαίοι λοβοί του εγκεφάλου είναι αυτοί που ελέγχουν τη συνείδηση που έχουμε για τις πράξεις μας, την κρίση μας, τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις, τη γλώσσα και την κατανόηση του νοήματος των λέξεων που χρησιμοποιούμε. «Είδαμε αλλαγές σε περιοχές του εγκεφάλου, μέσω των οποίων ελέγχουμε τα συναισθήματα και την επιθετικότητά μας», σημειώνει ο DrYangWang, παρουσιάζοντας την έρευνά του στο επιστημονικό περιοδικό MedicalNewsToday.

Επιφυλακτικοί στα συμπεράσματα

Είναι πολύ επιφυλακτικοί στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων τους οι επιστήμονες. Σημειώνουν ότι κάθε νέα δραστηριότητα που μαθαίνουμε προκαλεί αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα, οι οποίες είναι εμφανείς στις μαγνητικές απεικονίσεις (MRIs). Δεν είναι μόνο και συγκεκριμένα τα βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια που αλλάζουν τη συμπεριφορά μας –κάθε μας δραστηριότητα αλλάζει τον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά μας. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα και συσσωρευτικά, οι πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ή της τηλεόρασης, απέναντι σε υπερ-διεγερτικές και βίαιες εικόνες, μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε, αντιδρούμε.

Οι επιστήμονες έχουν για πρώτη φορά στα χέρια τους αποδείξεις και εικόνες για το πώς τα ηλεκτρονικά παιχνίδια «αποτυπώνονται» στον εγκέφαλο. Μπορεί, εκτιμούν, τα αποτυπώματα αυτά να είναι απλά ένδειξη ότι τα παιδιά που παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια χρησιμοποιούν με διαφορετικό τρόπο τμήματα του εγκεφάλου τους, προκειμένου να αναπτύξουν νέες δεξιότητες. Χρειάζεται περαιτέρωέρευνα για να διαπιστωθεί το τι πραγματικά ισχύει. Τα καλά νέα για τους γονείς είναι ότι, μετά από μια εβδομάδα αποχής από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, οι επιπτώσεις μειώνονται και αυτό διακρίνεται επίσης καθαρά στις μαγνητικές απεικονίσεις του εγκεφάλου.

Η έρευνα

Η έρευνα έγινε σε 22 νεαρά αγόρια και εκτός από τις μαγνητικές απεικονίσεις περιελάμβανε επίσης ψυχολογικά τεστ και ασκήσεις για την ικανότητα συγκέντρωσης. Στη μία ομάδα, τα αγόρια έπαιξαν ένα βίαιο ηλεκτρονικό παιχνίδι (με πυροβολισμούς και σκοτωμούς) για 10 ώρες μέσα στη διάρκεια μας εβδομάδας και για την επόμενη εβδομάδα δεν έπαιξαν καθόλου.

Στην άλλη ομάδα, τα παιδιά δεν έπαιξαν καθόλου ηλεκτρονικά παιχνίδια. Μετά την πρώτη εβδομάδα, οι μαγνητικές απεικονίσεις έδειξαν πως στα παιδιά που έπαιξαν το βίαιο ηλεκτρονικό παιχνίδι, οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τις συνειδητές επιλογές, τον έλεγχο των συναισθημάτων και της επιθετικότητας, εμφάνιζαν σαφώς μειωμένη δραστηριότητα.

Η βρετανίδα SusanAdeleGreenfield, ειδικός σε θέματα φυσιολογίας του εγκεφάλου και καθηγήτρια στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Oxford, σημειώνει ότι τα βίαια παιχνίδια μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και άνοια στα παιδιά. «Η διασκέδαση μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ή της τηλεόρασης προκαλεί υψηλή διέγερση και ενεργοποιεί τα συστήματα του εγκεφάλου που ξυπνούν εξαρτητικές συμπεριφορές», αναφέρει.

Aρθρο της βρετανικής εφημερίδας DailyMail.

Πισω ...

Δυσλεξία

Φωτογραφίες

Twitter